Thursday, May 03, 2007

4 nights in Rio



Nyss hemkommen från Brasilien är jag fortfarande lite jetlaggad och vimsig, men här kommer en snabb rapport:

Rio
var en otroligt häftig stad. Rätt ful och smaklös och inte särskilt trevlig, men som sagt, häftig. Vi gjorde allt man ska göra (Jesusstatyn, Sockertoppen, Havaianasshopping osv.) och en del man kanske inte ska göra (som att dricka 20 caiphirinas om dagen, få innehållet i sin resväska stulet och bada i tokhöga vågor klockan halv sex på morgonen efter en lång och avancerad festkväll). Hur som helst var det fantastiskt roligt, och med ett antal minnen som kommer att vara åtmindstone fram till nästa caiphirina-orgie.

Och för att rättfärdiga mitt bortavarande passade jag naturligtvis på att analysera lite brasilianska trender. Här är ett axplock:

- Miljömedvetenhet. Miljöpartiet liknar kolkraftsförespåkare om man ställer dem bredvid Rios stadsförvalting. Här snackar vi sopsortering vid alla offentliga papperskorgar, hotellrum där handdukar bara tvättas på beställning och små lappar på toaletterna med påminnelsen "två pappershanddukar räcker!". Smart och långsiktigt.

- Rökfritt. Till min (fördomsfulla) förvåning var det rökfritt på de flesta lokaler, restauranger och klubbar vi besökte. Såg överhuvudtaget få människor röka. Men...

- Alkohol har man uppenbarligen inga problem med. Caiphirinas dricks överallt och hela tiden, som om det vore vatten. Vilket det absolut inte är. Vår galna guide HP började vifta hysteriskt med armarna när vi beställde in runda två, så rädd var han att vi inte skulle klara det. Men det gjorde vi såklart, eftersom, som Peter uttryckte det, "we are the Vikings".

- Kläder.
Är inte populärt i Rio. De har helt enkelt skippat den grejen. Folk drar runt i badkläder jämt, eventuellt med något (spräckligt) linne och ett par (leopardmönstrade) shorts. Och alla har flip-flops hela tiden. Gäller såväl killar som tjejer. H&M göres sig således inte besvär.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home