Wednesday, January 31, 2007

van der Brink i farten igen

Nu påstår Rolfan i Dagens Medias ledare att ingen kommer att gå hem för att kolla på rörlig bild om fem år. Resonemanget baseras på att för några år sedan hade ingen trott att folk skulle prata i telefon på stan. Nu gör man det. Alltså kommer mobil-tv att gå samma väg.

Att jag sällan håller med Rolf är ju välkänt, och here we go again. För att bevaka media har människan oroväckande dålig koll. En pedagogisk förklaring av tankevurpan:

Människor drivs av två typer av behov: informativa (problemlösande) och transformativa (livskvalitétshöjande). Det mesta vi köper och gör hamnar i någon av dessa kategorier. Ett telefonsamtal är oftast informativt. Vi behöver veta något, bestämma något, fixa något. Det gör vi kvickt i mobilen. Ibland pratar man med vänner för skojs skull; då är samtalet transformativt. Det gör vi gärna i lugn och ro, och oftast hemma. Därför har exempelvis Skype miljontals användare. Comviq och 3 tjänar pengar på informativt pratande, och Skype på transformativt pratande.

Skillnaden med rörlig bild är att den oftast, och ännu oftare sedan internet kom, är ett transformativt medium. Vi kollar inte på TV eller film för att vi måste, utan för att vi vill. Exempelvis Pine&Gilmore har forskat i hur vi lägger allt större del av vår tid och våra pengar på upplevelser, när vi har alla prylar vi behöver (The Experince Economy, Harvard Business Review). Marknaden för transformativa upplevelser har precis börjat sin utveckling. Och för att rörlig bild ska vara en upplevelse, behövs lugn och ro och inlevelse.

Därför är jag övertygad om att vi i framtiden har massor av små klipp och information i mobilen och på nätet, men att TV, hemmabio, magasin och mediacenter bara kommer att fortsätta att utvecklas för att ge oss en bättre upplevelse. Så mitt förslag är att man lugnar ner sig lite i förkastandet av etablerade medier. TVn dödade varken radion eller tidningen på 50-talet. Internet dödade inte boken på 90-talet. Och mobilen kommer inte att döda hemmet på 2000-talet.

4 Comments:

Blogger deeped said...

Vi kan skapa ett nätverk. Om du bashar Roffe på din blogg så bashar jag Vigs på mina båda :D

4:59 PM  
Blogger Nina said...

hmmm... försöker att inte gnälla på personer, utan på dumma idéer och utspel. Men ibland är det svårt att hålla isär.

7:08 PM  
Blogger deeped said...

Problemet med de två chefredaktörsgökarna är att de själva inte håller isär sig själva och det som de skriver om...

11:53 AM  
Blogger Nina said...

Eller att de faktiskt har rätt dålig koll på var branschen de bevakar faktiskt gör på dagarna. :-)

5:59 PM  

Post a Comment

<< Home