Thursday, July 20, 2006

När moraltanten fyllde 25

En och en halv veckas semester är alltså gränsen för hur länge man kan vara av/nedkopplad. Ute på landet händer det inte mycket, men vädret är fint och alla är glada. Inget jobb innebär inget reklamsnack. Har dock hunnit bli lite upprörd: I Ebba von Sydow skriver tydligen i sin bok "Ebbas stil" (som jag tyvärr inte har läst) att det är ofräscht att röka och att man bör ta det lugnt med alkohol. Detta vet jag eftersom halva mediebranschen verkar rasa över det, trots sommarvärmen och trots att boken kom ut för ett bra tag sen. I senaste numret av Amelia kallar någon Ebba för moraltant.

Såhär är det: Ebba har rätt. Det vet alla så väldigt väl, och att klanka på någon som säger såna enkla sanningar är patetiskt. Ebba säger det vuxenvärlden har sagt till sina barn i generationer, med enda skillnaden att hon är rätt ung själv. Men det gör det inte mindre rätt! Tänk vad mycket vånda som skulle sparas om alla småtjejer som läser Ebba lyssnar på henne och låter bli cigg och sprit! Det har väl aldrig skadar nån. Det är inte gammaldags och har ingenting med kvinnoförtryck att göra, det är bara sant. En full, rökande tjej är inte fräscht och det är dessutom farligt ur både ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv.

Jag misstänker att de som kallar Ebba för moraltant bara försöker rättfärdiga sitt eget Blendpuffande och lådvinssupande. Så nu var det sagt. Så uppfriskande med ett litet utbrott i sommarvärmen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home